IITGN bags HUDCO Prize for a second time

0
1142

Gandhinagar, Feb 14:   Indian Institute of Technology Gandhinagar (IITGN) has once again won the first prize in HUDCO Design Awards, this time in the ‘Green Buildings’ category in HUDCO Design Awards 2016. The Academic Complex of the institute was the entry that won this award for its host of green initiatives including passive shading and orientation design, extensive use of natural light, use of fly-ash bricks, cavity walls, solar panels, passive cooling technologies, saving pre-existing trees and integration of horticulture, waste management, and many other such initiatives. 

HUDCO (Housing and Urban Development Corporation Limited) Design Awards felicitate innovative projects under five different categories that have contributed towards sustainable urban development. Earlier, in 2014, IITGN’s Construction Workers Welfare Program has been recognized with the national HUDCO Award for ‘Best Practices to Improve the Living Environment 2013-14’, and IITGN also won the first prize in HUDCO Design Awards 2015 in the Cost-effective Rural/Urban Housing category for its innovative use of confined masonry construction in its hostels and housing. IITGN has also won recognition in the past for its use of green initiatives by being the first campus in the country to receive the 5-star GRIHA rating in the LD category for its masterplan.

IITGN Director Prof Sudhir K Jain Said, “Sustainability is a key focus in everything we do at IITGN and this is also reflected in the development of our campus. The award from HUDCO for green building is not only an appreciation of what we have been doing but will also encourage the institute to continue with its sustainable practices.”

The Architects behind the design of the academic buildings are Mitimitra Consultants, a young and energetic architectural firm based in Pune. The award jointly recognizes the efforts of IITGN and Mitimitra Consultants.

In addition to the green initiatives mentioned above, a part of the terrace of the classroom building has been designed to be used as an open recreational space by students with a garden atmosphere. The building periphery has been designed with both hard and soft areas, with substantial plantings of native plants that can shade the building facade. The buildings also have LED light fixtures and motion sensors which contribute to further reduction of power consumption. The institute is also in the process of developing a solar carport, a solar-panel covered parking lot next to the academic area.